Búzásvölgyi víztározó

Székhely: Recsk község határa

Kapcsolat: Pabolkov Péter tógazda

Telefon: 06/20 937 7545

E-mail: buzasvolgyito@freemail.hu

Web: http://www.buzasvolgyito.gportal.hu/

Víz típusa: természetes tó

Terület(ha): 54

Átlagmélység: 2 m

Fenékviszonyok: változó

Szabályok: belső szabályok

A tóról:

A Búzásvölgyi tó a Mátra észak-keleti lábánál található, Recsk község határában. 1972-ben a Búzakalász TSZ egy völgyzáró gátat létesített a Búzás-völgybe, hogy a völgyben folyó Búzásvölgyi patak vizét és a szomszédos hegyekrõl érkezõ csapadékot összegyûjtsék, és mezõgazdasági célokra hasznosítsák. A kis pataknak, és a bõ csapadéknak köszönhetõen a víztározó szépen felduzzadt, és nemsokára elérte a jelenlegi méretét ami 54 hektár.

A haltelepítéseket a TSZ kezdte meg 1973-ban, a telepítések zõmét ponty, kárász tette ki, 1975-tõl már amurt, busát és harcsát is telepítettek.A horgászok száma 1991 után ugrott meg rohamosan, amikor megalakult a Búzásvölgyi Horgászegyesület. Az egyesület a tavat kezdetben a TSZ-tõl bérelte, majd a rendszerváltás után a tavat megvásárló recski önkormányzattól.

A tó teljes vízfelülete 54 hektár, kerülete 8,5 km. Megközelíteni Recsk felõl lehet, a falun keresztül egy hídon át 1,5 km-es mûút vezet a tóig. Az út a halõrháznál válik szét, a recski oldalon végig mûút fut a tó partján, majd kövezett földútban folytatódik és kerüli meg a tavat. Mivel a viz a völgyben van felduzzasztva, a tó hosszúkás alakú, hossza 2,5 km. Legszélesebb pontja 250 m, partján egész hosszában öblök találhatók. A vízmélység átlagosan 2 méter, a gát környékén több mint 4 méter, középsõ részén 2-2,5 méter, a kíméleti területhez közeli részeken pedig csak 1,5 méter. A mederben kevés az akadó, csak a felsõ kíméleti területhez közeli részen található néhány tuskó, és néhány öbölben lehet még találni az elárasztott területen visszamaradt korhadó bokrokból. A tó a korához képest nem túl iszapos, sõt több részén teljesen agyagos a mederfenék. A tó körül kb 200 horgászállás található, melyek nagyrésze zúzott kõvel borított. A horgászállásokat gépjármûvel meg lehet közelíteni, de parkolni szigorúan csak az útpatkán szabad. A horgászállásoknál lehet sátrat állítani, nyársalni, bográcsolni. A víz minõsége nagyon jó, a fogott halak húsa ezért ízletes.

Az 1999-ben átalakult vezetés nagy hangsúlyt fektet a folyamatos, jó minõségû telepítésre, amit szakértõk bevonásával a horgászok igényei szerint végez. A tó életkora miatt sok kapitális hal található a vízben, rendszeresek a rekordfogások. Fogtak már 68,5 kg-os harcsát, 11,7 kg-os süllõt, 17kg-os csukát, 20,5kg-os pontyot, 27 kg-os amurt, 56kg-os busát, 9 kg-os kecsegét és fehérhalakból is akadnak kapitális méretûek. A halfaunát kecsege, menyhal és márna színesíti, bár a kecsegére és márnára tilalom van, az esetlegesen kifogott példányokat kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe. Törpeharcsa nem található a tóban. A tónál szinte minden horgászmódszer sikeresen alkalmazható, még a téli lékhorgászat is, megfelelõ jégvastagság esetén, amirõl a kapcsolatok menüpontban található telefonszámokon elõre lehet érdeklõdni. Csónak használata tilos! Etetni szabad, az etetõhajó használata is engedélyezett.

A házirend néhány esetben eltér a MOHOSZ horgászrendjétõl, ezek a házirend menüpontban megtekinthetőek. Napijegyet csak állami horgászjeggyel rendelkezõ horgász válthat a helyszínen a halõrnél, vagy a tó felé vezetõ úton a Harcsa horgászboltban. Napijeggyel csak a mûút mentén lehet horgászni, csak teltház esetén lehet a túlpartot igénybe venni. A fogási napló azonnali vezetése kötelezõ!

A Búzásvölgyi Horgásztó Házirendje:

 • - Az Országos Horgászrend előírásain túl az alábbi szabályok betartása kötelező.
 • - A horgászati idő mindenkori időpontja a halőrháznál olvasható, az időpont változásának jogát fenntartjuk.
 • - Az időszakos tilalmakról is a halőrháznál kell tájékozódni.
 • - Az aktuális horgászati időpontokon túl horgászatra alkalmas felszereléssel a tóparton tartózkodni tilos. A korábban érkezők a halőrháznál kell, hogy várakozzanak. Engedély nélkül tilos a tópartra horgászhely elfoglalása céljából bemenni.
 • - A tónál foglalt horgászhely nincs, de tilos a horgászat a kíméleti területen, a csónakkikötőben és a gát 50 m-es körzetében.
 • - A kíméleti területen horgászni és oda horgot bármilyen módon bejuttatni tilos.
 • - Gépjárművel csak az útpadkán szabad parkolni.
 • - Az egyesületi tagoknak a horgászat kezdetét és végét, valamint a fogott méretkorlátozás alá eső halakat halőrháznál található mappába be kell jegyezni, a fogott zsákmányt be kell mutatni.
 • - Bármilyen fogott halat kíméletesen kell a partra segíteni, kerülni kell a hal vergődését. Tilos a halat a kopoltyúrés alá nyúlva kiemelni, mert ez a hal pusztulását okozhatja. Azt a halat, ami nem kerül megtartásra a fogás (mérlegelés, fényképezés, fertőtlenítés) után azonnal a legkíméletesebb módon vissza kell helyezni a vízbe.
 • - A ponty méretkorlátozása 5 kg, az amuré 7 kg. Az e feletti példányokat mérlegelés, fényképezés, esetleg fertőtlenítés után azonnal, kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe.
 • - Kecsegére és márnára egész évben fajlagos tilalom van, az esetleg kifogott példányokat mérlegelés és fotózás után azonnal vissza kell helyezni a tóba.
 • - A harcsa méretkorlátozás egész évben 80 cm.
 • - Jégvesztétől május 1-ig süllőre, csukára tilalom van. Ez idő alatt tilos élőhallal, halszelettel vagy bármilyen mű csalival horgászni. Az esetleg kifogott példányokat azonnal vissza kell helyezni a vízbe.
 • - A mérlegelést óvatosan – halmérő matracon, vödörben, esetleg szákkal együtt a halat kímélve, semmiképpen nem valamilyen sérülést okozva – kell elvégezni. Aki nem rendelkezik mérleggel és nem biztos benne, hogy a hal a megengedett legnagyobb súlyhatár fölé esik, kérje a halőr vagy egy másik horgásztársa segítségét!
 • - A felnőtt egyesületi tagok 30 db, az ifjúsági tagok 15 db nemes halat tarthatnak meg évente.
 • - A felnőtt egyesületi tagoknak a napi elvihető mennyiség napi 2 db békés, 2 db ragadozó és 5 kg egyéb hal. Hetente maximum 4 db békés, 4 db ragadozó és naponta 5 kg egyéb hal.
 • - Az ifjúsági egyesületi tagoknak a napi elvihető mennyiség 1 db békés hal, 1 db ragadozóés 5 kg egyéb hal. Hetente maximum 2 db békés hal, 2 db ragadozóés naponta 5 kg egyéb hal.
 • - A felnőtt napijegyre 3 db nemes halat lehet megtartani ( de fajonként csak 2 db-ot ), valamint 5 kg egyéb halat.
 • - Az ifjúsági napijegyre 1 békés, 1 ragadozó és 5 kg egyéb hal tartható meg.
 • - A horgászat során csak fém vagy műanyag ágas használható.
 • - Bóját a vízbe helyezni tilos!
 • - A fogott halat a tóparton megpucolni szigorúan tilos!
 • - Etetni csak a partról szabad, maximum a nádas vonaláig lehet begyalogolni. Tilos úszva, gumimatraccal, gumicsónakkal vagy bármilyen más vízi eszközzel történő etetés és behordás!
 • - A napijegyes horgászoknak a horgászat végén a halőrháznál kihelyezett dobozba le kell adni a napi fogási összesítőjüket.
 • - A kifogott hal faját, fogási idejét (óra/perc) és becsült súlyát, ha megtartásra kerül, a fogás után golyóstollal azonnal be kell írni a fogási naplóba, napijegyes horgászoknak a napijegy napi fogási összesítőjére is. Ameddig nincs beírva, addig a horgászatot folytatni tilos! A beírt adat később nem módosítható! A halat, amit a horgász megtart, később nem cserélheti ki másik példányra !!!
 • - A fogott halat kíméletesen kell tartani (megfelelő haltartó szákban), nem elfogadható a rövid, kisméretű szák és a halak pányvázása! Ez alól csak a ragadozó halak képezhetnek kivételt. Aki ezt a szabályt megszegi állatkínzást követ el!
 • - Aki etetőhajót használ, annak kötelező egy nagyméretű, legalább 90 cm-es szárú, sűrű szövésű merítő szák, egy nagy méretű, vastag, legalább 90 cm hosszú, lehetőleg peremes pontymatrac és sebfertőtlenítő. Ezek meglétét a halőr a horgászat megkezdése előtt vagy közben ellenőrzi. Az etetőhajót használó személy a hajóval csak saját maga vagy közvetlen családtagja szerelékét vontathatja be.
 • - A horgászoknak a horgászat megkezdése előtt kötelessége az esetleg a horgászhelyen található szemetet összeszedni és a horgászat során végig tisztán tartani. Szemetes helyen horgászni tilos! Szemeteszsák, ha szükséges igényelhető a halőrnél. Aki a horgászhelyén szemetet hagy hátra, az egy tiltólistára kerül, és többé nem horgászhat a tónál.
 • - Az éjszakai horgászat során a horgászhelyet jól láthatóan ki kell világítani!
 • - A tóparton tilos a hangoskodás, a túlzott mértékű zenehallgatás.
 • - Kutyát csak szájkosárral lehet a tópartra hozni.
 • - A tó egész területén 15 km/h-s sebességkorlátozás érvényes.
 • - A horgászok kötelesek segíteni a halőr munkáját, a horgászati okmányok a fogott hal, a felszerelés és a gépjármű esetleges átvizsgálását (Hhtv. 34. § a, b bekezdés, Vhr. 22. § alapján), a tó közvetlen területén és a tó közvetlen elhagyási pontjainál.
 • - A horgászok bármilyen szabálytalanságot kötelesek a halőrnek azonnal bejelenteni, hogy intézkedni tudjon. A szabálysértéseket jelentheti: 06/30-5033579-es számon. Aki ezt a kötelességét elmulasztja szintén szabálysértést követ el.
 • - A Búzásvölgyi Horgásztónál horgászó személy tudomásul veszi, hogy horgászatáról, halfogásáról alkalmanként videó felvétel, illetve fénykép készülhet. Ezt a felvételt a Búzásvölgyi H. E. a szabálysértések bizonyításakor felhasználhatja.
 • - A Búzásvölgyi H. E. csak a tóparton keletkező kommunális hulladék elszállítását vállalja, nem áll módjában a hétvégi házaknál keletkező kommunális hulladékot elszállítani. Aki az otthoni vagy hétvégi házánál keletkező hulladékát az egyesület tároló hordóiba helyezi, az ellen a horgászegyesület eljárást kezdeményez.
 • - A napijegy és az engedély megvásárlásával a horgász a házirendet tudomásul veszi.
 • - A szabályok ismeretének a hiánya senkit sem mentesít a felelősségre vonás alól. Szabályok megsértése esetén az engedélyt a halőr azonnal bevonja.
 • - A horgászatot érvényes napijegy nélkül megkezdeni tilos!

Információk a napijegyes horgászatról:

- Napijegyet csak állami horgászengedéllyel rendelkező horgász válthat!
– A napijegy reggel 6 órától este 8 óráig érvényes a nyári szezonban, egyébként helyi szabályozás szerint, ami mindig a halőrháznál van kihelyezve.
– Napijegyet előre nem áll módunkban kiállítani, reggel 5 órától váltható a halőrnél de csak aznapra és az esetleges további napokra.
– Napijeggyel csak a műút mentén szabad horgászni!
– A halőr távollétében napijegy a Gumicsuka büfében, vagy a Harcsa horgászboltban váltható.
– Aki nem a halőrnél vált napijegyet, az köteles a horgászat megkezdése előtt a halõrnél bejelentkezni!
– Az éjszakai horgászat feltétele az aznapi és a másnapra szóló napijegy megléte!
– Napijeggyel csak május 1 és október 30 között lehet éjszaka horgászni!
– A horgász köteles a napijegyen feltüntetett, valamint a tó házirendjében található szabályokat betartani!
– A napijegy ára 3.300 forint, az ifjúsági napijegy 2.000 forint.
– Egy napijegyre megtartható: 3 db nemeshal, de fajonként csak 2 db és 5 kg egyéb hal, az ifjúsági napijegyre 2 db ponty,de fajonként csak 1 db és 5 kg egyéb hal!
– Tilos megtartani az 5 kg-nál nagyobb pontyot és a 7 kg-nál nagyobb amúrt.
– A halak mérlegelését mindig a legnagyobb óvatossággal a hal egészségét maximálisan szem előtt tartva kell megtenni, legyen szó bármekkora méretű halról!
– A megtartott hal fogási naplóba és a napijegyre történő felvezetése a fogás után azonnal kötelező, kivétel az egyéb halak, amit a horgászat végén kell beírni! Regisztrálni kell a hal faját a fogás idejét és a becsült súlyát kg-ra kerekítve.
– A méretkorlátozás alá eső halfajok legkisebb megtartható méreteinél a halászati-horgászati törvény szabálya érvényes, ezen adatok a fogási naplóban is fel vannak tüntetve. Kivétel a harcsa amely legkisebb megtartható mérete 80 cm és a kecsege és a márna, amik teljes védelmet élveznek, az esetlegesen kifogott példányokat fényképezés, esetleg kíméletes mérés után haladéktalanul vissza kell engedni!
– A tónál a saját házirendünk szabályai érvényesek, a házirendben nem szabályozott dolgok tekintetében szintén a halászati-horgászati törvény az irányadó!
– A horgász a horgászhelyét a horgászat ideje alatt, és végeztével is köteles tisztán tartani, még ha nem is ő okozta a hely szemetességét!
 – Az aktuális korlátozásokról a hírekben, vagy a kapcsolatok menüpontban található telefonszámokon lehet érdeklődni.
 – A szabályok ismeretének a hiánya senkit sem mentesít a felelősség alól!

Bojlis állások foglalása:

  1. - A bojlis állások előzetes telefonos helyfoglalás esetén vehetők igénybe. A helyfoglaláshoz szükséges telefonszám: 06/20-9377545
  2. - A jegy ára 2 botra 3.000 Ft/24 óra, amely nem tartalmazza a csónakhasználatot. A csónak napi díja 500 Ft.
  3. - A horgászat kezdetén és végén a halőrházban való lejelentkezést követően a be- és kipakolás idejére a gépkocsival a horgászállás megfelelő időjárási viszonyok esetén megközelíthető. Minden horgász köteles a gépjárművét a halőrház melletti parkolóhelyen elhelyezni.
  4. - Kötelező felszerelésként minden bojlis horgásznak rendelkeznie kell nagyméretű legalább 90 cm-es szárú merítő szákkal, lehetőleg vastag, peremes, de minimum 90 cm hosszú pontymatraccal, sebfertőtlenítővel.
  5. - Etetni csónakból naponta kétszer lehetséges. Az etetés időpontja: reggel 6.00 – 7.00-ig, este 18.00 – 19.00-ig. Az ezen időszakokon kívüli indokolatlan csónakhasználat a horgászengedély bevonását vonhatja maga után. Indokoltnak csak a hal kímélése érdekében történő csónakhasználat tekinthető.
  6. - Etetőhajó használata lehetséges, minden időben.
  7. - A csali behúzása engedélyezett.
  8. - Az etetés helyén kizárólag dőlőbója használata engedélyezett.
  9. - Csónak segítségét csak a bóják lehelyezése, a medertérképezés és az etetés ideje alatt lehet igénybe venni, kivétel az említett indokolt eset.
  10. - A kifogott halat mérettől függetlenül a mérlegelést, az alapos fertőtlenítést (fényképezés) követően azonnal vissza kell helyezni. A halak fényképezése kizárólag guggoló testhelyzetben a halat a pontymatrac felett tartva végzendő. TILOS a halak álló testhelyzetben való fényképezése.
  11. - Szigorúan TILOS a halak bármilyen módszerrel való megjelölése, esetleges csonkítása. A kifogott hallal minden horgász köteles a lehető legkíméletesebb módon bánni. A hallal durván bánó horgásztól a horgászengedély azonnal bevonható!
  12. - A bojlis horgászengedély átvétele a tó házirendjének és a bojlis szabályoknak az automatikus elfogadását jelenti!A szabályokat megszegő horgászokkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményezünk.

A tó légi képe:

bgA tó térképe:

terkep 2