A Frontok gyűrűjében Merenyén…

Csapatunk 2017. szeptember 10-én reggel 5:00-kor indult el a nagy útra a csodás horgászparadicsomba, a Merenyei Víztározóra Baranya megyébe. Az út 5 órán át tartott csapatunknak Békéscsabáról. Minden kényelmet figyeltünk a horgászat során, úgy hogy lakókocsival indultunk az 1 hetes túrára. Csapatunk már nagyon várta ezt a napot.

001

Jómagam szerveztem a túrát Oláh Imre (Csapatvezető) és csapattársaim is nagyon várták ezt az egy hetes horgászatot Antovszki László és Kindli Zoltán. Csapatunk nagyon nagydologra vállalkozott. Hiszen négy megyén kellet keresztül mennünk mire a célállomásra értünk. Békés megyét elhagyva a következő megyéket érintve érkeztünk meg Merenyére. (Csongrád megye, Bács-Kiskun megye, Tolna megye, Baranya megye) Utazásunk 5 órán át tartott.

002

A Baranya megyében található Merenyei horgásztóra 10:40 – kor érkeztünk meg. Mint a csapatnak szokás híven, a büfében egy jó kis kávé, illetve némi információkérés után elindultunk a 28-as horgászhelyre.

003A tó paraméterei:

A tározó 120 hektár horgászható szabad vízfelülettel rendelkezik. Átlagmélysége 2,5 méter, mederfenék akadó mentes, egyenletes iszapmentes felületet képez. A tó összes horgászhelye gépjárművel megközelíthető, de a földutakra való tekintettel, időjárásfüggő. A Merenyei tóról tudni kel már a 90 – es években sok verseny helyszíne volt és a mái napig komoly versenyek vannak.

004A horgásztúránk Szeptember 10.-17. tartott 1 héten át. Az egyhetes Horgászatra lakókocsival érkeztünk, mert ilyenkor ősszel az időjárás érdekes tudd lenni. Hát be is igazolódott ezen gyanúnk az időjárást illetve, de majd erre visszatérünk. Csapjunk is bele egyből a közepébe.

Mint említettem, csapatunk ezúttal a 28-as állást foglalta le a Merenyei pecára, hisz ez nagyon érdekes, mert nagyon hamar beteltek az állások. Ezzel azt akarom mondani, hogy meleg váltásban jönnek a horgászok, szinte egész évben dübörög a tó a sporthorgászoktól.

005

Táborépítés és csónak összerakás után következett a medertérkép megnézése. Nálunk már ez hagyomány, Antovszki László társam csónakba szállt és feltérképezte mi helyzet az aljzatban. Közben kapcsoltban voltunk végig amolyan (VOKI-TOKI – VAL). Amikor Laci beért a tóra olyan 220-240 méterre szinte az egész tó teli volt bójával, nem volt egyszerű jó helyet kitűznünk magunk előtt. De végül is lerakott Laci 2 db boját egymástól kb. 80 méterre. Utána Laci kijött és taktikai beszélgetést tartottunk.

006

009Most nem a mennyiségre törekedtünk, hanem inkább kevesebbet fogjunk, de testesebbeket. Alapozó etetést meg is csináltuk bojli,pellet meg kevés magmix. A horgászat 6 bottal történt mindenki 2 bottal horgászott! Idővel mind a hat darab szerelék helyére került. Persze nem hiányozhattak a halkímélő eszközök se. Két darab nagyméretű Pontymatrac három darab nagyméretű merítő és egy darab csónakból használható merítő, és persze a pontyspray amolyan fertőtlenítő!

v001Nagyon vártuk a halak jelentkezését, de aki Merenyére látogat, az nagy élményekkel távozik! Nagyon vártuk az első éjszakát ebben a csodálatos vadregényes tavon! Hisz nem volt csendes egyik éjjel se, az őzek násza ilyenkor van, és csodálatos hangok jöttek több felől. De egyszer ezt a hangot megzavarta Oláh Imre Csapatvezető kapásjelzője a hajnali órákban egy 13,50 kg Ponty érkezett húzós kapásra. Kíméletes fárasztás után pár perce a vendégünk volt a bölcsőbe pár kép erejéig, hiszen nálunk hal koma nem pedig lakoma! Nem kellet sokat várni a következő kapásig sem, jelentkezett egy igazi Merenyei 16 kg-os nyurga ponty! Jómagamnak a túra során ez a 2  db hal érkezett, de nem vagyok csüggedt egyáltalán.

009De akkor csapjunk bele mélyebben. Teltek az órák napok, érdekes időjárás volt amolyan FRONTOK GYŰRŰJÉBEN éreztük magunkat. Vasárnap és a hétfői napon jó időnk volt, de utána amolyan szeles viharos esős is. Nem volt egyszerű a horgászatunk. A szerdai napon esős idő volt majdnem egész nap, de utána kialakult az időjárás. A csütörtöki napon reggel 6 órakor füstölős kapás érkezett Antovszki László csapattársamnak, aminek csapatunk nagyon megörült. A kapás után Oláh Imre csapatvezető és Antovszki László csónakba ültek, mert úgy érezte a csapat ez komoly hal lesz és jól is érezték. 20-25 perces fárasztás után lassan a szákba tereltük a hatalmas tükörpontyot láttuk, hogy ez 20+ körüli lesz. Miután kiértünk a partra mérlegeltük és 22,70 kg-o mutatott a mérleg!

007

És nem volt vége a mókának, még aznap éjjel egy ejtős kapára érkezett egy 18,2 kg-os Amur! Aminek fárasztása 30 percig tartott, mert tudni kell az amurról, hogy nagyon sokáig tud küzdeni mire meg lehet szákolni. Őt nagyon gyorsan lefotóztuk és egyből engedtük is vissza. Kindli Zoltán csapattársunknak is sikerült pár szebb pontyot szákba terelni.

Az utolsó éjszaka volt a legérdekesebb a csapatnak, mert kaptunk egy hatalmas vihart a tavon, szomszédunkba egy szlovák csapat ült, nekik rosszul volt kikötve a csónakjuk. És sajnos a vihar miatt elszabadult a csónakjuk és a mind hat botunkon keresztül jött az egész, úgy hogy volt ne mulass, de segítettünk a szlovák csapatnak és egy jó barátság alakult ki.

g015Összegezve az egyhetes pecát, csak annyit tudok róla mondani, hogy nem volt egyszerű a helyzet. Volt jó idő, szeles, viharos, esős frontos amolyan minden fajta idő jött. A halak hajnalban és néha délelőtt, de inkább este érkeztek. A halak nagyon jó erőben voltak Merenyén, és amit írtam a cikk első mondataiban, minőségileg horgásztunk. Ami még az érdekesség, hogy két állással lejjebb megfogták a magyarországi pontyrekordot: 40,58 kg!

v006

Összesen: 150 kg halat fogtunk 9 db, és az Átlag súly: 15,8 kg-ra jött ki.

Csapatunk nagyon jól érezte magát az egyhetes Merenyei horgászat során. Merenyére pedig csak 2019- évben jövünk legközelebb már a hely le is van foglalva!

v007