Merenyén szólalt meg ismét a hatlövetű…

Csapatunk 2016. szeptember 10-én reggel 5:20 -kor indult el Merenyére, a csodálatos bojlis paradicsomba. Nem kis mennyiségű felszereléssel vágtunk neki az előttünk álló horgásztúrának. Az időjárásra való tekintettel, és az otthoni kényelem leegyszerűsített változatát megtartva, lakókocsit is igénybe vettünk.

indulas

Nagy út állt a csapat előtt. A túrát jómagam szerveztem, mint csapatvezető. Csapattagjaim Antovszki László és Kindli Zoltán is nagyon várta már ezt a napot. Hatalmas remény buzgott a csapatban. Az utazás hosszú volt, és az idő lassan telt. Nem is csoda hiszen jó pár kilométer volt előttünk. De legalább így az úton megtudtuk beszélni a stratégiát.

terkep

Békés megyét elhagyva a következő megyéket érintettük: Csongrád, Bács Kiskun, Tolna és végül Baranya megye. Végül már nem sok kellett a célhoz és megérkeztünk. Már nagyon vártuk ezt a táblát.

merenye1

Utazásunk 5 órán át tartott. A Baranya megyében található Merenyei horgásztóra 10:20-kor érkeztünk. A büfében egy kis információt kértünk, melyet meleg kávé társaságában emésztettünk meg. Ezek után indultunk is a már előzőleg lefoglalt 24-es horgász állásra.

004

A tóról némi információ: A tározó 120 hektár horgászható szabad vízfelülettel rendelkezik. Átlagmélysége 2,5 méter, a mederfenék akadómentes, továbbá egyenletes iszapmentes felületet képez. Igazi topvízről van szó, ami már a 90-es években is nagy népszerűségre tett szert. A tavat kimondottan a bojlis horgászat számára alakították ki, amit rengeteg hazai és nemzetközi versenynek ad helyet. A tó összes horgászhelye gépjárművel megközelíthető, de a földutakra való tekintettel időjárásfüggő.

No akkor csapjunk is bele és szóljon néhány sor a horgászatról. Horgászatunk 2016. szeptember 10-e és 16-a között bontakozott ki. Mivel lakókocsival érkeztünk, ezért elsődleges szempont volt a lakókocsit elhelyezni, úgymond tábort építeni. Kijelölni a mérlegelő helyet és a botokat úgy elhelyezni, hogy a dobóállásnak is maradjon hely.

tabor

Kipakoltunk. Kezdtük a horgászfelszerelésekkel, majd a csalik, a csónak és egyéb más cuccok következtek. Mindezek után fújtunk egyet és megkezdtük az előttünk álló egy hetes horgászatot. 

to11

Antovszki László csapattársam csónakba ült és elkezdte keresni az ígéretes helyeket. Segítségül halradart és tapogató rudat használt. Pár perc medertérképezés után kb 240 méterre talált a parttól ígéretes helyet. A meder sima iszapmentes volt és kb 2,4-2,6 méter körüli vízállás volt jelen. Ezen távolságra helyezett el 2 darab dőlőbólyát, egymástól olyan 60-70 méternyi távolságra. Etetésre magmixet, bojlit és pelletet tálat fel a halaknak első körben. 

etetes6etetes4etetes2

A horgászatot 6 bottal bonyolítottuk.

bot1bot2bot3

Mindhárman vártuk már az első éjszakát, ebben az igazi vadregényes környezetben. Az éjszakai csendet olykor-olykor őzek hangjai törték meg. Természetesen jobban örültünk volna az elektromos kapásjelző hangjának, de úgy voltunk vele, hogy jobb később mint soha. Számunkra idegen volt a tó, idegen volt a környezet. Nem tudtuk miből mennyit és hogy mi is ízlik a halaknak. Éjfélig nagy csend volt, majd Kindli Zoltán csapattársam elektromos kapásjelzője törte meg a csendet. Hatalmas füstölős kapás jelentkezett egyik botján. Csodálatos érzés erre a hangra ébredni. Már a ráemelés pillanatában lehetett érezni, hogy nagyon jó hallal van dolga Zolinak. 15-20 perces fárasztás után büszkén tarthatta kezében a 16,8 kg-os pontyot. Pár fotó és fertőtlenítés után pedig visszahelyeztük eredeti élőhelyére, a tóba. A tónak is szabályzata, de csapatunk is a Catch & Release azaz a Fogd meg és engedd vissza elvet képviseli.

A következő kapásra sem kellett sokat várni. Szintén Zoltán botjára jelentkezett a bajuszos. Ő 10 kg-mal büszkélkedhetett. Gyors fotó és mehet is vissza. Hiszen a hal csak koma és nem lakoma.

Reggelig csendesen telt az éjszaka, kapásunk már nem volt. Pirkadat után Laci ismét elindult a bóják felé, újabb etetést végezni. Ugyancsak magmix, pellet és bojli került a terülj terülj asztalkára. A 6 bot újra csalizásra került és az etetésre elhelyezésre. A frissítő etetés megtette a hatását hiszen a kapások száma megemelkedett. Sajnos csak szebb kárászok és dévérek érkeztek. Gyorsan kellett reagálni a fehérhal állományra, így a következő etetésnél már csak nagyobb méretű bojli és pellet került felkínálásra a bóják köré.

Vártunk és vártunk… De mint tudni illik a türelem rózsát terem. Mi is így voltunk ezzel. Érdekes volt a halak kapókedve. Napközben kevésbé voltak aktívak, inkább az éjszakát használták fel, hogy támadásokat indítsanak ellenünk. Esténként olyan 22 óra környékén indult meg a tüzijáték. Megjelentek a pontyok mellett a tó gladiátorai is az amurok. Az amurról tudni kell hogy kegyetlen sokáig tud küzdeni akár a végkimerülésig is. A horgásznak mindig tudni kell azt a pontot, hogy egy amur mikor szákolható, hogy az fotózható legyen, ugyanakkor pedig a visszahelyezés után el is tudjon úszni.

A szerda éjjel volt a legmozgalmasabb. Csapatunk este 22 órától egész hajnali fél négyig folyamatosan húzta a halakat. Szinte óránként füstölt a töltény.

Amurokat 7-17,5 kg között, még pontyokat 9-16,8 kg között sikerült ideiglenesen partra kényszerítenie csapatunknak. Érkezett egy gyönyörű meglepetés hal is, mely Antovszki Laci botján tette tiszteletét egy 5,5 kg-os folyami harcsa személyében.

haresz

A rekordfogásig teljesen csütörtökig kellett várni. Kindli Zoltán csapattársamnak sikerült egy 17,5 kg-os igazi gyönyörű torpedót a szákba terelnie 20-25 perces fárasztás után.

fogas22

Pár kép után ő is visszanyerte szabadságát. Jómagamnak egy 13 kg-os amurral sikerült megbírkóznom, melyet 15 percig fárasztottam. A pontyok közül nekem,mint legnagyobb egy 13 kg-os tette tiszteletét. De Antovszki László csapattársam se szégyenkezhetett. Ő is szákba terelt egy 12 kg-os torpedót, valamint egy 12,8 kg-os pontyot. A fogásokat összegezve Kindli Zoltán csapattársam vitte a prímet. A rekord fogások az ő nevéhez fűződtek. 16,8 kg-os ponty és a 17,5 kg-os amur. A Domi-no Fishing Team a túra során így összesen 254,24 kg halat zsákmányolt, amely összesen 23 darab halat foglalt magába. Átlagsúlyunk közel 11 kg-ra jött ki.

Összegezve a túrát, nagyon jól éreztük magunkat. A nappalok csendesen teltek, viszont az éjszakák mozgalmasak voltak. Az éjszaki kapások alatt a Merenyei halak igazán jó erőben voltak.

csapat1

A 2017-es évebn ismét ellátogatunk Merenyére. Ismét egy hetes pecát tervezünk csak egy másik álláson. Az meg hogy melyiken egyelőre maradjon titok.

És ráadásként pár videó a fárasztásokról:

A hozzászólások le vannak tiltva.